• 0 (545) 832 63 55
  • info@mrkoto.com
Eğer aracınıza sabahları çalıştırmak güçlük çekiyorsanız, bujilerin kontrol vakti geldi demektir. Bujileriniz aşındığında aracın performansı düşer ve motor rolantide daha gürültülü çalışır.

Buji; kısaca yakıt-hava karışımını tutuşturmaya yarar.

Diğer bir deyişle, buji olmadan kıvılcım olmaz. Kıvılcım olmadan aracınız çalışmaz.

Bujiler Aşınırsa Ne Olur?
Buji performansı, motorun genel performansını etkilediği için önemli bir parçadır.

Bujiler aşındıkça ve eskidikçe, buji boşlukları aşırı sıcaklık ve pislik birikiminin bir sonucu olarak genişler. Boşluklar ne kadar genişlerse, yanma o kadar düzensiz veya etkisiz hale gelir. Eskiyen bujiler aküyü çok fazla yorar.

Gaza bastığınızda egzozdan siyah duman çıkar. Hızlanma esnasında teklemeler başlar. Aracınızdaki yakıt sarfiyatında ki artışın nedenlerinde biri de bujilerin eskimesi olabilir.

Benzinli motorlar, yakıt-hava karışımını sıkıştırarak ve ardından bu karışımı ateşleyip patlatarak güç elde eder.

Piyasada kabul gören buji markaları:Ngk, Bosch, Champion, ACDelco, Denso, Aktivex, Champion, Motorcraft olarak sayabiliriz.

Bujilerin Ne Söylediğini Nasıl Anlarsınız?

Arızalı bir bujiyi okumak, aracın motor durumu hakkında size paha biçilmez bir fikirler verir.

Bujilere bakarak motorun durumu gösteren birkaç işaret….
Bujilerde yağ var mı? Yağ birikiyor mu?

Bujileriniz yağlanmışsa, yanma odasına aşırı miktarda yağ giriyor demektir. Bu genellikle aşınmış bir piston segmanı, contalar, silindir gömlekleri yâda pistonlardan kaynaklanır.

Bujilerin üzerinde çizikler yâda kırılmalar var mı?

Çizilmiş ve kırılmış bujiler genellikle aracın motorunda yabancı bir nesne olduğunu gösterir. Arızalı bir EGR valfi veya tıkalı bir yanma odası olup olmadığını kontrol ettirin.
Bujiler, Kabarık ve beyaz mı?

Aşırı kuru bujiler üzerindeki beyaz kaplama, tipik olarak motorunuzun aşırı ısındığını ve hava-yakıt karışımında çok fazla hava olduğunu gösterir. Ayrıca motorun soğutma sistemi veya ateşleme zamanlamasıyla ilgili bir sorun olabilir.
Siyah karbon yatağı mı?

Siyah bujiler, zayıf bir kıvılcımın veya hava-yakıt karışımında çok fazla yakıtın bir işaretidir. Çok sayıda arızanın bir sonucu olarak karbon birikintisi oluşabilir.
Bujiler Islak yada nemli mi?

Islak bujilerin en yaygın üç nedeni şunlardır: su basmış bir motor, çatlamış bir seramik izolatör veya hatalı bir ateşleme kablosu.
Parçalanmış veya düz bujiler mi?

Motorunuz için yanlış bujilere sahip olabilirsiniz. Çok uzun olan bujiler, piston veya bir valf ile çarpışarak yanma odasına çıkıntı yapabilir. Bu, pistona zarar verebilir ve hatta parçalayabilir. Bu arada, çok kısa olan bujiler motorun bükülmesine neden olabilir.

Bujilerimi Ne Sıklıkta Değiştirmeliyim?

Bujiler, uzun süreli dayanıklılık için tasarlanmıştır, Ancak, beklenenden daha erken de hasar görebilirler. Pahalı motor masraflarından kaçınmak için düzenli kontrol edilmesi gerekir.

Bujilerin değişim kilometresi, kullanılan buji tipine göre değişim gösterir. Örneğin kullandığınız bakır bir bujinin ortalama km. değişim km. si 10.000 iken, iridyum bujilerin değişim km. si 80.000 ila 120.000 km. arasında olabilmektedir.

Randevu Al
Whatsapp Yaz!
Randevu Al !
İletişime Geç!