Aracınızda bulunan salıncaklar, amortisörle birlikte süspansiyon sisteminin parçasıdır.
Salıncakların görevi, ön takım parçalarını dış etki ve darbelerden korumaktır. Bu nedenle arızalı bir salıncak bekletilmeden değiştirilmelidir.
Salıncak nedir?
Salıncak; araç tekerlerinin şaşi ile bağlantısını sağlar. Çelik, dökme demir yada alüminyumdan yapılırlar. Çelik ve demir yapılı salıncaklar, sağlamlık ve hasara karşı direnç gösterme kalibiyetindedirler. direnme yeteneği sağlar.
Amortisörlerin altında bulunan salıncak, süspansiyon sistemini alt darbelerden korur. Salıncak, üzerinde bulunan salıncak burçları ile sürüş anında meydana gelebilecek darbeleri absorbe ederek sarsılmaları şaseye minimum seviyede iletilmesini sağlar. Böylelikle sürüş daha güvenli olur. Salıncak burçları kauçuk malzemeden yapılmış olup, zaman içerisinde malzeme yıpranması gösterirler. Salıncak burcuna bazen salıncak fişeği de denir.
Salıncak Arızası Nasıl Anlaşılır?
Aracın ön takım aksamları, bozulma veya arıza durumlarında genelde aynı işaretleri verirler. Salıncak arızalandığında veya salıncak burcu yıprandığında;
- Çukur veya tümseklerde direksiyon aşırı titrer.
- Amortisör sertleşir.
- Lastikler dengesiz yıpranır.
- Direksiyon manevra anında daha sertleşir.
- Lastiklerde gıcırdama sesi oluşur.
- Frenleme esnasında araç sağa-sola kayar.
- Dönüş sonrası, direksiyon daha zor toparlanır.
Salıncak Değişimi Ne zaman Yapılır?
Araç salıncakları uzun ömürlüdür. Ancak hiç bozulmayacağı anlamına gelmez. Salıncak kullanım ömrü, sürücü alışkanlıkları ve yol şartlarıyla doğrudan ilgilidir. Aracın salıncakları veya salıncak burcu yıprandığında yenilenmelidir. Salıncak değişimi, güvenli sürüş için ve süspansiyon sisteminin daha uzun ömürlü olabilmesi için ertelenmemelidir. Arızalı bir salıncak, aracın lastiklerine de zarar vereceğinden en kısa sürede salıncak değişimi yapılmalıdır.
Sürücünün aracı sert kullanmaması, çukur ve tümseklerde geçişleri daha yumuşak yapması salıncak ve salıncak burçlarının ömrünü uzatır.
Randevu Al