• 0 (545) 832 63 55
  • info@mrkoto.com

HİZMETLERİMİZ

Turbo, son yıllarda üretilen yeni otomobillerin en değerli öğelerinin başında geliyor. Turbo teknolojisi, artık hemen her marka tarafından kullanılıyor ve bu sayede yüksek performans sağlanıyor.
Peki, turbo arızası olduğunda turbo tamiri nasıl yapılır? Turbo teknolojisi nedir sorusunu yanıtlayarak turbo tamiri detaylarına yakından bakalım.

Turbo Nedir ?

Son dönem otomobillerin performansını kökten değiştiren turbonun ne olduğunu kısaca özetleyelim. Turbo, aşırı besleme demektir. Otomobil motorlarının çalışma prensibi olan havanın emilerek pistonlara gönderilmesi işlemini üst seviyeye taşır. Teorik anlamda bir sıcak hava pompası işlevi gören turbo, atmosferik emişli motorlardan farklı olarak normalin üstünde hava emerek silindirlere yollar. Bu sayede daha yüksek hava ve basınçla motor daha verimli güç üretir.

Turbo Arızası Nedenleri

Turbo bozuldu, ne yapmak gerekir? Yukarıda çalışma prensibi ve işlevi yönünden özetlediğimiz turbo sisteminin arıza yapmasının nedenlerini de aynı şekilde özetleyelim.
Unutulmaması gerekir ki turbo sistemleri, hassas sistemlerdir. Turbo nasıl çalışır sorusuna genelde, silindirlerin çalışmasıyla yanma sonrası ortaya çıkan egzoz gazların basıncı turboyu çalıştırır diye okursunuz . Ancak bu EGR ile alakalı bir durumdur. Turbo sistemi hava emişi sağlayan pervane ile çalışır. Bu nedenle turbo, esasen bir pervane takımıdır ve çeşitli parçalardan oluşan bir sistemdir.
Turbo sistemi, normal motora göre yaklaşık 3,5 – 4 kat daha yüksek devirde döner. Bu nedenle de yüksek sıcaklığa maruz kalan turbo sistemlerin arıza nedeni, genellikle aşırı ısınmadır. Bunun yanında soğutma sistemi (intercooler) arızası da bir başka turbo arıza nedenidir. Uzun süre motorunuzu yüksek devirde çalıştırmanız halinde motor kaputunu açtığınızda turbonun kırmızı bir renk aldığınız görebilirsiniz.

Turbo Tamirinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Turbo çalışma prensibinde yağ, çok kritik bir noktada yer alıyor. Bakımı ya da onarımı yapılmış turbonun motora takılmasından önce yağ boşluğu kalmaması önemlidir. Bunun için montaj öncesi turbo içine yağ koyulması ve türbin kanatların çevrilerek yağ boşluğunun alınması gerekir. Yağ, giriş ve çıkış borularının tıkalı olmaması da önemlidir.
Hava emiş boruları, hava filtresi kutusu, egzoz manifoldunda yabancı madde kalmamalıdır. Egzoz manifoldu, silindirlerden gelen havayı toplayarak egzoz çıkışına tek bir boruyla çıkışını sağlayan sistemdir. Egzoz manifoldu, kaynaklı olmamalıdır.

Randevu Al
Whatsapp Yaz!
Randevu Al !
İletişime Geç!