• 0 (545) 832 63 55
  • info@mrkoto.com
Şanzıman motordan aldığı hareketleri gereken seviyedeki torka çevirip dişliler ve şaft yardımı ile diferansiyele aktarır, diferansiyele aktarılan güç akslar yardımı ile tekerleklere iletilir ve aracınızın hareketi sağlanmış olur.
Şanzıman en kısa tanımı ile aracınızın hızına bağlı olarak vitesi arttırma ve azaltma zamanını anlamanızı sağlayan aksamdır.

1. Manuel Şanzıman (Düz Şanzıman)
Kavrama ve vites seçiminin sürücü tarafından yapıldığı, günümüzde de en çok tercih edilen şanzıman türlerindendir düz şanzıman.

2. Yarı Otomatik Şanzıman
Yağsız şekilde üretilen yarı otomatik şanzıman 7. vitese kadar destek sağlayan şanzıman türüdür. Bu şanzumanlarda P yani "park" konumu bulunmaz.

3. Otomatik Şanzıman
Vites geçişlerinin kendiliğinden yapıldığı ve debriyajın yerini tork konvertörünün aldığı ve sağladığı kullanım kolaylığı ile oldukça çok tercih edilen şanzıman türüdür.

4. DSG Şanzıman
Çift kavramalı debriyaj bulunan otomatik şanzıman türüdür. Şanzımanın içinde mekatronik beyin bulunur.

5. CVT Şanzıman
Sürekli değişken kademeli şanzıman olarak bilinen CVT tipi şanzıman aracınızın hareket gücünün artmasına olanak sağlayarak kesintisiz güç aktarımı sunan şanzıman tipidir.

Şanzıman Neden Arızalanır?

Şanzıman arızası, şanzıman yağının bitmesi, senkromeç bozulması, vites dişlisinin kırılması gibi sebeplerle oluşmaktadır.

Aracınızı kullanırken hatalı vites değiştirmek, yarım debriyaj yaparak vites değiştirmek / sürücü kaynaklı yanlış debriyaj kullanımı, ani frenler ve sık vites değişikliği yapmak, aracınızı yokuşlarda park ederken el frenini çekip sonrasında vitesi takmamak, şanzıman yağının değişim ve kontrolünün zamanında yapılmaması, aracınızın dişli ve bilyalarının aşınması, araç kullanımının sağlıklı ve doğru yapılmaması gibi sebepler sonucu ortaya çıkan mekanik aşınmalar şanzımanın ömrünü kısaltmaktadır.


Randevu Al
Whatsapp Yaz!
Randevu Al !
İletişime Geç!